Kalájk Gasztroblog

Finom ételek nem túl drágán? Ez a Kalájk! Gasztroblog elsősorban fiataloknak, akik szeretnek különlegeseket és finomakat enni, viszont a pénzszórást inkább elkerülnék. Étteremajánlók, receptek, események, érdekességek.

Címkék

csokis (1) csokival (1) cukrászda (1) dizájn (1) édesség (1) fagyival (1) forró (1) muffin (1) olasz (1) saláta (1) shake (1) shop (1) sugar (1) sütés (1) süti (1) tészta (1) vanília (1) vapiano (1) Címkefelhő

Tökleves

2011.11.08. 23:49 Chocochill

 

Egy valami biztos:  ha Halloween, akkor tök. A vicsorgó töklámpások, a méztől ragadó sült tök, na meg a többi tökös csoda, mind szerves részét képezik a "Mindenszentek" hangulatnak már itthon is. Nálam ez az egész a tökkrémleves megismerésével tetőzött be. Ha őszinte vagyok, akkor azt mondhatnám, hogy egész tökszezonban képes lennék ezen a levesen élni, merthogy mire megunnám, addigra pont találok egy új elkészítési módot, amin kiélhetem a függőségemet.

Ugyanis ahányféle kiadásban kóstoltam, mindannyiszor konstatálnom kellett, hogy ezt nem lehet elrontani…Vagy legalábbis nagyon meg kell érte dolgozni. :D Épp ezért, hogy másnak is lehessen választani a lehetőségek közül, elkezdem az alapoknál, és aztán egy kisebbfajta rúgást adva a fantáziának megindulunk az ízorgiák vad világába. 

Ezúton szeretném megosztani az ősreceptet, ami elindított a lejtőn. (Nem titkolva azt a szándékomat, hogy mást is belevigyek a "rosszba". :)) 

Nem kell más hozzá csak:

TÖK…Igen, itt kezdődik a probléma, hogy a sok közül most épp melyik. Itthon is kapható az ún. hokkaido tök, ami japán sütőtök néven is ismert. Talán ebből a legízesebb elkészíteni ezt a receptet. Különböző méretű példányokat lehet találni, egy adaghoz egy darab kézilabda nagyságú :) szükséges. Az előkészítés során csak a "szárát", ill. a fás részeket kell levágni, de nem kell meghámozni.

1 fej vöröshagyma
friss gyömbér, ízlés szerinti mennyiségben (ugyanis elég intenzív ízzel rendelkezik), -ehhez az adaghoz én kb. 5dkg-ot használok
750 ml zöldségalaplé, vagy azonos mennyiségű vízzel hígított szárított zöldség-fűszer keverék (=vegeta) :P
1-1 TK curry, ill. cumin
só, bors - ízlés szerint
kevés cukor, vagy méz
1 pohár tejföl, vagy tejszín
! friss chili, vagy chili por! - tűrőképesség szerint

Kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra szelt hagymát, majd hozzáadjuk a megmosott, kimagozott, és kockára szelt tököt, illetve a meghámozott, apróra vágott gyömbért. Pár percig pároljuk, majd a "zöldséglével" felöntjük, hozzáadjuk a fűszereket, és kb. 25 percig főzzük. Amikor megpuhult a tök, összeturmixoljuk. Szükség esetén még ízesíthetjük. Belekeverjük a tejszínt, majd pár percig főzzük. Tálalásnál pirított tökmagot, illetve tökmagolajat tehetünk rá.

Már itt sem tudunk megálljt parancsolni a képzelőerőnknek, ha van a közelünkben esetleg rák vagy lazac. Olaszos irányba is elmehetünk egy kis parmezánnal, de a jól bevált pirított zsemlekockával is lehet próbálkozni. Igazából innentől tényleg csak az ízlésünk szab határt. 

Az alapreceptet is meg lehet bolondítani. Egy étteremben már volt szerencsém a narancsos változatot is megkóstolni, amit egy kedves ismerősöm narancs hiányában grapefruittal fejlesztett tovább. 

Szóval bátran kijelenthetem, hogy akárhol is járok, a tökkrémleves mindenhol régi kedves  ismerősként köszönt, aki mégis mindig tud valami újat mutatni. 

(Utólag is elnézést a közönséges nyelvhasználatért, és szóismétlésért, de szerintem tökmindegy, hogyan mondjuk, mert ez akkor is tökjó étel. :P)

 

süti beállítások módosítása