Kalájk Gasztroblog

Finom ételek nem túl drágán? Ez a Kalájk! Gasztroblog elsősorban fiataloknak, akik szeretnek különlegeseket és finomakat enni, viszont a pénzszórást inkább elkerülnék. Étteremajánlók, receptek, események, érdekességek.

Címkék

csokis (1) csokival (1) cukrászda (1) dizájn (1) édesség (1) fagyival (1) forró (1) muffin (1) olasz (1) saláta (1) shake (1) shop (1) sugar (1) sütés (1) süti (1) tészta (1) vanília (1) vapiano (1) Címkefelhő

Sugar Shop

2011.10.31. 21:00 Megasztro


Csak és kizárólag hölgy ismerőseimtől hallottam a helyről, tőlük viszont csak superlativusokban, mintha egy földi mennyországról beszélnének. Két éve nyílt a cukrászda a Paulay Ede utcában, az Andrássy út mellett (másodikként Budapesten). 

Kívülről egy felső kategóriás, de nem luxus ruhaboltnak nézett ki, a design átjött, itt minőségre lehetett számítani. Beléptünk és egyből a hatalmas nyalókák látványa és mesevilágszerű színkavalkád robbant elém. Egy másik világban találtam magam, talán a 60-as évek idealizált Amerikájához hasonlít legjobban.

Végigszaladtunk a sütiken, de túl sok információ volt. Végignéztük inkább a bolt részét. Hihetetlen dolgok voltak itt: nyalókák, ajándéktárgyak, cukorkák és olyan dolgok, amiknek a hatására felváltva pörgött bennem az OMG és WTF kifejezés. Hármat említek csak, hogy ne lőjek le minden poént: Hello Kitty pezsgő, Like és Dislike bélyegző és a híres cukorka csövek.

Miután a vidámpark-szerű élményt megkaptuk, jöhettek az édességek. A rengeteg dizájnolt süti, mignon, pite és partyfalat közül a Popcorn választottuk, mert ez annyira szürreális volt, hogy egy klasszikusan sós ételnek néz ki a süti. (WTF-ek röpködtek itt is....). A másik kettő kör kötelező volt: shake és tejberizs.

Popcorn: Valrhona tejcsokoládé mousse zamatos málnakrémmel, pirított popcornos pralinével és karamellizált popcornnal. A kukorica a tetején minden volt, csak sós nem. Karamellás-édes, nagyon kicsit ropogós. Alatta a mousse durván édes és málnakrém a közepén. Az alján pedig egy grillázs réteg. Zseniális.

Epershake: tetején két eper, alatta kicsit túlzásba vitt tejszínhab mennyiség, majd maga a shake. Hihetetlenül krémes és eperízű gyümölcsturmix. Olyan volt, mintha igazi eperből lenne. De nincsenek téveszméim: ha az USA-ban minden egyes ételt, ami eperízű igazi eperből készítenének, akkor a világ teljes epertermelése az 5%-át fedezné az ott elfogyasztott élelmiszereknek. Viszont a vegyészmérnökök tökéletes eperízt tudnak gyártani, ami gyakorlatilag már finomabb, mint az igazi eper - azért ezt WTF!

Tejberizs: hatféle tejberizs közül választhattunk, majd ezekre szirupok és felétek közül válogathatunk. Vaníliás tejberizsre málnaöntetet kértünk, majd erre (az én erősködésemre) grillázs mogyorót. Sajnos nem volt tökéletes a kombináció, a mogyoró már nem kellett volna, nem passzol a málnához, de a málna-tejberizs adta a harmóniát.

A következő rész kitekintés a parazitológiába, csak erős gyomrúaknak ajánlom.

Kapható ugyanis egy piros-fehér spirálisan futó nyalóka, mely szinkombó neve “barber’s pole”, ugyanis Nagy-Britanniában ezekkel a színekkel jelezték a fodrászok a szalonjaikat. A kérődzőnek van ugyanakkor egy gyomorférge (Haemonchus contortus), amely vérrel táplálkozik, így vörös lesz a bélcsöve. A petefészek és a petevezető spirálisan fut le a bélcsövön, ami fehér. Így alakul ki a színe. Ezt az élőlényt szokták Barber's pole féregnek nevezni. Mióta ezt para gyakon hallottam, ez az első, ami eszembe jut a piros-fehér spirálisan futó dolgokról. Például erről a nyalókáról is.